2007-12-08

Billy Östh räddar fritidsgården i BjörkhagenDen 25 oktober 2001 besökte den dåvarande borgerliga majoriteten och inte en enda ur oppositionen i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, Björkhagens fritidsgård efter ett sk. medborgarmöte. Förvaltningen hade föreslagit politikerna att lägga ner gården för att spara 400.000 kronor. Detta möte mellan ungdomar och politiker räddade gården existens.

Moderaten Billy Östh som var ordförande i stadsdelsnämnden hade aldrig tidigare besökt fritidsgården, trots att han bodde bara ett stenkast därifrån. Billy blev faktiskt kvällens store hjälte. Vad få minns är att ungdomarna hade bjudit in politikerna till ett sammanträffande kvällen innan för att förmå dem att låta gården vara kvar. Vad ännu färre nog minns är att en tidigare gruppledare i stadsdelsnämnden fanns med i kulisserna hela tiden och stöttade ungdomarna och faktiskt hade haft möte med dem i god tid innan de konfronterades med politikerna för att ge dem goda råd hur de skulle ställa sina frågor och uppträda (politiker är känsliga varelser). Den förre gruppledaren och den tidigare friitidsgårdsföreståndare Evy Tiensuu hade ett gott samarbete med ungdomarna i förarbetet till det som vi kallade "Rädda Björkhagsgården"

Vem denne politiker var är idag glömt av de flesta. Vad man i alla fall minns är att han kämpade för att alla ungdomar skulle få en bättre värld att leva i och att han tog detta så bokstavligt att han faktiskt lade ner tusen och en natt som nattvandrare för att kunna stötta de ungdomar som riskerade att komma snett i tillvaron. Om någon minns hans namn så vore vi tacksamma om ni kunde höra av er till webbmaster Vi minns heller inte vilket parti han tillhörde, mer än att det var litet. Däremot vet vi att han synliggjorde sitt lilla parti på ett sätt som aldrig tidigare skett i stadsdelen. Äras den som äras bör anser vi är rätt och rimligt. Utan den före detta politikern hade stadsdelen haft färre verksamheter för barn och ungdomar eftersom sådana verksamhet tillhör de icke lagstadgade och således kan läggas ner efter behag när man måste spara en krona eller två. För så är det med politiker. "De ser bara alltings pris och ingentings värde"

Den f.d. politikern hade till skillnad från sina kollegor ingen förmåga att schackra med sina hjärtefrågor. Det vet var och en som såg honom dessa tusen och en natt på gator och torg tillsammans med stadsdelens ungdomar. De vet de föräldrar som har ett gott minne eftersom de fortfarande håller kontakt med honom. Men så har det väl blivit att politikerna sedan dess skrivit om sin historia. Så har det alltid varit och kommer att så förbli. Men politikernas historia om hur det egentligen gick till är inte alltid en sann bild av hur det egentligen gick till eftersom det finns minst en bild till!

Läs även andra bloggares åsikter om politikernas historia:
, , , , , , ,

Inga kommentarer: