2008-03-09

KFUM och deras egen messianska portalfigurMängdläran är den del av matematiken som sysslar med mängder. I Sverige infördes mängdläran på 1960-talet i skolmatematiken av en grupp ganska verklighetsfrämmande universitetsmatematiker. Den fick till en början en stor plats i undervisningen, också i grundskolan, men är numera i stort sett borttagen. Man brukar säga att den generation barn och ungdomar som tvingades på Mängdläran blev en förlorad matematisk generation. Man brukar också säga att vi människor lär oss av vår historia trots att det visat sig att vi ingenting lärt av vår historia. Skälet är att vi så gärna vill tro att tidens profeter är så ofelbara att vi själva kan sluta tänka för att helt förlita oss på den kloka profetens klara syn om tillvarons problemlösningar. Jörgen Lycke menade att det bedrägliga var som getaben i heliga relikskrin. Det enda jag kan säga är:


Andras ord om KFUMs messianska portalfigurAnders Carlberg föddes 1943. Han är bland annat grundare av och VD för Fryshuset och ordförande i Söder Basket. Carlberg var ordförande i Vänsterns ungdomsförbund 1967-1970 och spelade en framträdande roll under den så kallade kårhusockupationen i Stockholm 1968. Vid splittringen av Vänsterns ungdomsförbund 1970 grundade han FK, Förbundet Kommunist tillsammans med minoritet av förbundet. Senare har Carlberg engagerat sig i socialdemokraterna.

År 1984 grundade Carlberg Fryshuset på uppdrag av föreningen KFUM Söder i Stockholm. När aktiviteterna hade kommit igång bildades stiftelsen Fryshuset, vars huvudman än idag är KFUM Söder. Sedan dess har Fryshuset, med Anders Carlberg i spetsen, stadigt vuxit och är idag en samlingspunkt för ungdomsverksamheter inom områdena sociala projektpassionerade intressen och utbildning.

Anders Carlberg har ofta deltagit i den offentliga debatten om ungdoms-frågor, samtids och framtidsfrågor, bl.a. gällande kriminalitet, våld, främlingsfientlighet, demokrati, könsroller, andlighet, etik och moral, och vuxnas ansvar för ungdomars livsvillkor. Hans budskap har ibland varit kontroversiella och bygger i huvudsak på att samhällets tillstånd står och faller med vår förmåga att skapa relationer och tillvarata människors egen kraft och förmåga till förändring.


Mina egna ord KFUMs messianska portalfigurJag är så trött på herr Anders Carlberg. En man som grävt sig in i alla partiers innersta gemak och nu är oåtkomlig för kritik från alla håll. En man som på något outgrundligt vis blivit utnämnd till Sveriges Riksfarsa och som alltid vet bäst. Hur kan Anders Carlberg ha blivit till en ikon i alla läger som ingen ifrågasätter. Carlberg själv menar: "Jag vill inte ha någon position, alltså är jag inte kontrollerbar"

Sanningen är att entreprenören och byggarbetarbasen Carlberg nått en betydande position av makt som innebär att alla lyssnar och tror att Carlberg ensam bär sanningen. Men sanningen är inte enbart Anders Carlbergs. Sanningen har vi alla en del av. Vi skall därför inte sluta att lyssna på Anders Carlberg. Han är en rolig berättare med en retorisk skicklighet som stundtals både är roande och givande. Men vi får inte sluta att ifrågasätta sanningssägarna! Allra minst Anders Carlberg!

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , , , , , ,
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som vågar dra ner brallorna på pratkvarnen!

MAX (©) HOBSTIG sa...

Dragit ner brallorna på Anders Carlberg har jag väl kanske inte gjort. Min avsikt är väl snarast att visa att alla mynt har två sidor. Tack för länken du bifogade!