2008-05-01

Amerikanska krigsveteraner tar livet av sigNästan tjugo procent av de amerikanska soldaterna som återvänt från de två krigsskådeplatserna, Irak och Afghanistan, rapporterar att de lider av Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD (från det engelska Post Traumatic Stress Disorder). Av de drabbade har endast lite mer än hälften sökt hjälp. Vad som händer med de krigsveteraner som inte söker eller får hjälp är känt sedan länge. Det kan faktiskt gå hur illa som helst! Ett trovärt exempel ges i en bok av författaren David MorrellEn jurist som hävdar att 18 veteraner från de två krigen tar livet av sig varje dag, har stämt den amerikanska regeringen och kräver att en federal domare ålägger Bushadministrationen att tillhandahålla bättre mentalvård. USA:s myndighet för soldatveteraner förmår inte ta hand om det växande problemet med Post traumatic stress disorder (PTSD) som vållats av USA:s krig i Irak och Afghanistan, hävdar juristen i stämningen enligt Reuters. Under vinterhalvåret har 1467 veteraner tagit sitt liv medan de väntat på att få sin vård ansökan godkänd.

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Misstag bakom veteraners självmord
Fredag den 2 maj 2008
Text-TV idag
-------------------------------------------

USAs försvarsminister medger misstag i behandlingen av hemvändande krigsveteraner sedan en jurist slagit larm om att 18 tar livet av sig varje dag.

Misstagen gäller både den fysiska och den psykiska vården av veteranerna. "De får också ofta undermåliga bostäder" sade försvarsminister Robert Gates i går i Fort Bliss i Texas.

Regeringen ska nu ändra rutinerna och uppmuntra hemvändande från Afghanistan och Pakistan att söka hjälp för posttraumatiska stressymtom (PTSD). ”De behöver inte vara rädda för att få karriären skadad” sade Gates.