2007-01-17

Krakatua - En obegripligt stor naturkatastrofDet var vulkanutbrottet på Krakatua som fick konstnären Edvard Munch att måla "Skriet" 1893. Den norske konstnären skrev i sin dagbok vad han upplevde den kväll då vulkanen på ön Krakatua exploderade: "Plötsligt blev himlen blodröd, skyar av blod och eldtungor hängde över den blåsvarta fjorden och staden. Jag stod ensam, skälvande av oro. Jag kände ett stort ändlöst skrik som genomborrade naturen" Skriet som hördes till världens ände.

Krakatua (Krakatoa, Krakatau eller Gunung Pulu Rakata) är en liten, obebodd, vulkanisk ö mellan Sumatra och Java i Indonesien, i västra delen av Sundasundet, belägen omkring 41 kilometer från närmaste punkten på Java, under 6° 8' sydlig breddgrad och 105° 26' östlig längdgrad. Krakatoa är mest känt för sitt våldsamma och oerhörda utbrott år 1883. Ön hade sedan 1680 inte visat någon vulkanisk verksamhet alls, då en våldsam explosion inträffade den 20 maj 1883. Ljudet hördes till världens ände och den tsunamin som följde nådde en höjd på närmare 40 meter. Mängden stoft i atmosfären var så stor att temperaturen på jorden sjönk under de närmaste 5 åren. Katastrofen krävde minst 36,000 människoliv.

Om: , , , , ,

6 kommentarer:

Korrekturläsaren sa...

Tänk att man hela tiden lär sig något nytt. Nu förstår jag mer varför tavlan blivit så känd.

Blackout sa...

Det är uppenbart så att bloggläsning bildar, i alla fall om man besöker rätt bloggar. Hade aldrig hört talas om detta. Intressant.

Max Hobstig sa...

För den som googlar på "Edvard Munch Krakatau" skall sannerligen gudarnas ohyggliga gärningar vara uppenbarad.

Blackout sa...

Googla Munch behöver jag ej, var ju för fan förlovad med en konstnär, en pompös och märkvärdig sådan, för sisådär 1000 år sedan och hans bokhylla var fylld med uppslagsverk och biografier om "de stora".Hans favorit var Vincent och han ville gärna efterlikna sin förebild, i kärlekens och hettans stund hängde örat löst. Jag bröt förlovningen

Googla Krakatau skulle jag däremot behöva för, som sagt, jag har aldrig hört talas om stället. Förrän nu.

Max Hobstig sa...

Blackout. Jag har sagt det förr och jag gör det en gång till. Du är ett enastående fruntimber. Konstnärer har jag dock alltid hållit mig ifrån. Värre var det med filmbranschen.

Jag var jag ingift med Europafilm under 11 månader och slutet blev en cirkus utan motstycke eftersom Svenska Kyrkan krävde hemskillnadsår, då makarna måste bo isär. Medling hos präst eller borgerlig medlare var obligatorisk på den tiden. Tack och lov insåg prästskrället att man inte kunde kräva 12 månaders särbo när man inte ens klarat 12 månaders äktenskap :-)

Antonia sa...

Lustigt att du skriver om det.
När jag var ung läste jag en roman om just det som hände med Krakatoa vulkanen. En spännande och tragisk berättelse. Jag har letat länge efter vem som skrev boken, men har inte hittat än.
Förra veckan såg jag en film på Discovery Mix om just Krakatoas utbrott, tyvärr så såg jag bara andra delen, men det var väldigt intressant. Antagligen var filmen baserad på just den boken som jag har läst, men kunde inte uppfånga på vilken bok filmen baserades på.
Och den vulkanen är växer fortfarande, och kommer att explodera så småningom igen. Antagligen med samma kraft. Skrämmande, då är det så många fler som kommer att dö. Men det är svårt att undvika naturens inneboende krafter.