2007-03-17

Kan man lita på sin GPS-mottagareGPS står för Global Positioning System och är ett militärt system av navigationssatelliter som tillhör USA. Satelliterna sänder ut radiosignaler som gör det möjligt för en radiomottagare att räkna ut sin position. Systemet täcker hela planeten och kan vanligtvis användas av vem som helst. Observera att det står vanligtvis! Idag när många fortfarande tror på tomten är det betydelsefullt att påpeka att man vanligtvis kan lita på sin GPS-mottagare!

Exempel på vanligtvis är om man tänkt företa sig en fisketur ut till sitt hemliga abborrgrund i avsikt att överraska sina vänner med en knäckebrödsmacka med sotstekta abborrfiléer som pålägg. Ett annat exempel på vanligtvis är om man vill ta en liten omväg till semestermålet för att njuta av den svenska naturen på småvägar.

Jag skall inte närmare gå in på begrepp som beräkningsmetoder, fasförskjutning, algoritmer eller den analytiska geometrin mer än att hänvisa till bilden ovan som glasklart visar att man inte kan kasta vare sig karta, kompass eller tabellböcker över bord bara för att man har tillgång till GPS som vanligtvis fungerar, men inte alltid! Ett gott råd är att göra som gamle finansminister Sträng. Livrem och hängslen är ett måste. Gärna en säkerhetsnål … åxå!

Andra om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken gps är bäst tycker du?

Max Hobstig sa...

Har ingen aning. Jag köpte en Garmin nüvi 310 eftersom en släkting rekommenderade mig den modellen.